Tulburările de spectru autist

TSA sunt un grup de afecțiuni neurodevelopmentale care afectează abilitățile sociale, comportamentul și comunicarea unei persoane. Acestea se manifestă în copilărie și persistă de-a lungul vieții.

Caracteristicile principale ale tulburărilor de spectru autist includ:

Dificultăți de comunicare: acestea pot include întârzieri în dezvoltarea limbajului, probleme cu înțelegerea și utilizarea limbajului, și dificultăți în a stabili și menține relații sociale.

Dificultăți sociale: acestea pot include dificultăți în a stabili și menține relații sociale, probleme în a înțelege normele sociale și comportamentale, și dificultăți în a înțelege emoțiile și intențiile altora.

Comportament repetitiv și restrâns: acestea pot include obiceiuri și ritualuri repetitive, fixații pe anumite subiecte sau obiecte, și dificultăți în a răspunde la schimbări sau la situații nefamiliare.

Tulburările de spectru autist variază în severitate și sunt diagnosticate individual, în funcție de caracteristicile specifice ale fiecărei persoane. Este important de menționat că fiecare persoană cu tulburare de spectru autist este unică și poate prezenta simptome diferite și într-o intensitate diferită.

Tulburările de procesare senzorială sunt frecvente la persoanele cu autism și pot afecta modul în care acestea percep și reacționează la stimuli din mediul lor. Acestea pot include:

  • Hipersensibilitate: o sensibilitate excesivă la anumiți stimuli, cum ar fi zgomotul, lumina, atingerea sau mirosul, care poate cauza durere, disconfort sau anxietate.
  • Hiposensibilitate: o sensibilitate redusă la stimuli, cum ar fi zgomotul, lumina, durerea sau atingerea, care poate face ca persoana să nu reacționeze adecvat la acestea.
  • Tulburări tactile: dificultăți în a percepe sau tolera anumite tipuri de atingere, cum ar fi îmbrățișări sau atingeri ușoare, sau o sensibilitate excesivă la anumite texturi, cum ar fi hainele care ating pielea.
  • Tulburări de miros și gust: dietă alimentară restrictive, dificultăți în a tolera anumite mirosuri sau gusturi sau un interes excesiv pentru anumite alimente sau obiecte cu miros puternic.
  • Tulburări vestibulare: dificultăți în a percepe și regla echilibrul sau mișcarea, cum ar fi senzația de amețeală sau probleme de coordonare.
  • Tulburări vizuale: dificultăți în a percepe și interpreta informațiile vizuale, cum ar fi probleme cu perceperea spațială sau dificultăți în a urmări obiecte în mișcare.

Implică-te AZI!
Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Tulburările de spectru autist

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru  sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.

Vreau să donez:

Fii la curent cu toate lucrurile grozave pe care le facem