Ai grijă de unde te informezi!
Medicamente miraculoase? Proceduri care vindecă autismul pentru totdeauna? Terapii costisitoare ”de ultimă generație” care iau problema cu mâna? Cel mai probabil nu funcționează.
Jumătate din studiile despre care citiți în știri sunt incomplete sau interpretate greșit. Există o mantră în rândul oamenilor de știință: un singur studiu este rareori răspunsul final. Și totuși, pentru reporteri, noile studii sunt irezistibile pentru că generează titluri grozave.
Cu toții am avut experiența de a naviga pe Facebook și de a peste tabloide care promovau suplimente magice care vindecă orice, de la cancer la autism. Ca oameni, suntem mult mai atrași de titluri care probabil nu au nici un grăunte de adevăr și fiabilitate, doar pentru că ne dorim ca ele să fie reale. Chiar și știrile de la instituțiile media foarte apreciate promovează adesea afirmații false sau înșelătoare despre ”descoperiri ” în domeniul medical. Deși acest lucru poate fi o tactică publicitară, este probabil și o consecință neintenționată a simplificării și condensării limbajului științific, extrem de complicat și în continuă schimbare, într-un adevăr universal.
Problema majoră este că fiecare titlu oferă o imagine incompletă a modului în care funcționează știința. În realitate pentru a se ajunge la o concluzie validă, un laborator de cercetare produce un rezultat. Un alt laborator – în mod ideal – încearcă să reproducă acel rezultat. Această operațiune se repetă. În cele din urmă, cineva trebuie să facă o metaanaliză a totalității studiilor care pornesc de la aceeași premisă pentru a ajunge la o concluzie validă. Această metaanaliză, mai degrabă decât orice studiu izolat, este probabil să se apropie mai mult de răspunsul adevărat.
Cu toate acestea, jurnaliştii prezintă de obicei doar acele lucrări iniţiale – şi omit metaanalizele clarificatoare care apar mai târziu, în ciuda faptului că aproximativ jumătate din rezultatele studiilor despre care scriu jurnaliștii sunt contrazise de cercetările ulterioare.
Deși este mai ușor să ai încredere în publicațiile care promovează cercetarea științifică decât în mass-media, ambele pot fi surse de informații inexacte și pot răspândi afirmații înșelătoare. Mai jos sunt câteva tactici pe care să le folosiți când întâlniți în presă un titlu care prezintă un studiu cu rezultate de mare impact.
Pasul 1 – Luați în considerare următoarele elemente:
Sursa: Întrebați-vă unde ați aflat despre studiu. A fost postat de un prieten pe rețelele sociale? Evidențiat la știri? Publicat într-un ziar important? Luați în considerare dacă studiul și concluziile sale sunt sau nu interpretate și promovate pentru a crea un titlu ”bombă” care să capteze audiența. Este prea frumos să fie adevărat? Sau poate este opusul și generează panică?
Cine este autorul? Este articolul scris de un om de știință calificat, un blogger sau un jurnalist? Au aceștia experiență în domeniul științific, scriu articole echilibrate, solide sau mai degrabă marșează pe o puternică componentă emoțională? Luați în considerare atât acreditările, cât și potențialele motive ale autorului.
Care este povestea completă? Este imposibil să surprindeți toate constatările, punctele forte și punctele slabe ale unui studiu într-un singur titlu, așa că este important să căutați informații suplimentare. Ar trebui să verificați și sursele originale publicate în jurnale de specialitate pentru a vă asigura că titlul, articolul și concluziile sunt corect redate.
Pasul 2 – Evaluați studiul
Luați în considerare dacă studiul a fost revizuit de alți cercetători și publicat într-un jurnal prestigios. Procesul de evaluare încrucișată asigură că experții imparțiali evaluează calitatea designului și identifică deficiențele.
Verificați cât de actuale sunt studiile prezentate. Uneori, poveștile fac referire la studii care au fost publicate cu câțiva ani înainte doar pentru a încerca să atragă atenția. Asigurați-vă că verificați data publicării studiului pentru a determina dacă constatările sunt actuale și relevante.
Identificați tipul de studiu. Studiile variază foarte mult în ceea ce privește calitatea și designul lor. Este important să ne amintim că corelația nu înseamnă cauzalitate. Unele modele de studiu pot identifica asocieri între o intervenție și un anumit rezultat. În plus, la fel ca în cazul tuturor tipurilor de studii, este esențial să se ia în considerare variabilele confundate (adică aspecte importante care nu au fost controlate de cercetător, dar care pot avea un impact asupra rezultatului studiului) și interesele subiective/personale/financiare ale echipei care realizează studiul, care ar putea denatura rezultatele.
Este important să fim conștienți de faptul că nu toate cercetările sunt create egale și, prin urmare, rezultatele lor nu sunt la fel de importante.
Urmând acești pași veți evalua în mod corespunzător valoarea studiilor din spatele titlurilor spectaculoase.
În anul 2013, în parteneriat cu Spectrum News – cea mai importantă revistă internațională care sintetizează cercetările din domeniu, am lansat ”Revista de Autism” – cu scopul de a pune la dispoziția publicului din România studii relevante despre tulburările din spectrul autist, respectiv un suport științific esențial pentru a naviga pe marea de informații false sau incomplete din media. Articolele pe care le găsiți pe pagina revistei sunt verificate, prezentând rezultatele cercetărilor la zi în domeniul tulburărilor de dezvoltare.
Implică-te AZI! Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița
Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.
Vreau să donez: