CENTRUL DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM MICUL PRINȚ - Asociația AUTISM Europa

Asociaţia Autism Europa Bistriţa este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2007 de părinţi şi prieteni ai copiiilor cu autism. De la înfiinţare oferim servicii de informare, conştientizare, consiliere şi educare, organizăm cursuri de instruire în beneficiul copiilor cu tulburări din spectrul autist din judeţul Bistriţa-Năsăud, al familiilor acestora, al specialiştilor şi al comunităţii.

180 de beneficiari direcţi (copii, tineri, adulți cu tulburări din spectrul autist și familile acestora. Peste 3000 de beneficiari indirecţi (cadre didactice, specialiști, autorități publice, comunitate). Lobby legislativ – 15.000 beneficiari.

Echipa

Consiliul Director

Echipa

Ana Dragu

Fondator AAE

Eu sunt Ana Dragu, sunt psiholog clinician și psihoterapeut, în prezent cercetător, doctorand în psihologie, autor, fondator al Asociației Autism Europa – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț și mama lui Edy, un tânăr diagnosticat cu autism în urmă cu 16 ani. Deși are încă mare nevoie de ajutor, Edy are astăzi multiple abilități de viață, obținute prin mulți ani de terapie și efort din partea terapeuților, a surorii lui, Alexa, o tânără minunată, și al întregii familii. Edy s-a născut cu auz absolut, descoperit la timp, și asta l-a ajutat să devină pianist și compozitor și să se îndrepte azi spre o carieră în domeniul muzical. Ne-a ajutat enorm integrarea într-o școală vocațională de muzică, unde a beneficiat de sprijinul cadrelor didactice care prin muncă și disciplină i-au cultivat talentul nativ. În ultimii 16 ani, am evaluat și diagnosticat sute de copii și tineri cu tulburări de dezvoltare, am pierdut șirul familiilor persoanelor cu autism pe care le-am sprijinit cu tot ce puteam, am format peste 1000 de părinți, terapeuți, însoțitori școlari, cadre didactice și reprezentanți ai comunității. De asemenea, m-am implicat activ în lobby și schimbarea legislației relevante în domeniu. În ani, am construit și coordonat un centru de terapie și o echipă minunată și dedicată, exact așa cum aș fi vrut să găsesc pentru Edy când a fost diagnosticat. Atunci n-am găsit absolut nimic și pe nimeni care să ne ajute și să ne conducă pe drumul cel bun, așa că a trebuit să învățăm din mers ce înseamnă autismul. E un drum greu, în care Statul Român nu ne-a sprijinit și pe care noi, părinții, pășim singuri, cu o teamă teribilă pentru viitorul copiilor noștri.

Echipa

Liviu Cotuțiu

psiholog

Liviu Cotuțiu, psiholog, logoped cu experiență de 15 ani în munca alături de pitici cu tulburări de spectru autist.
Îmi amintesc cu emoție primele întâlniri cu copiii cu autism, felul în care am reușit să mă apropii de ei și de lumea lor. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o în ultimii 15 ani a fost că toți suntem toți diferiți și că asta nu ne face în nici un fel inferiori.
Am mai învățat ce înseamnă acceptarea și faptul că toți copiii au aceleași drepturi și trebuie să beneficieze de doza maximă de ajutor pentru a-și valorifica potențialul.

Echipa

Ana Silasi

asistent medical

Salut, sunt Ana. Sunt aici de la începutul începutului, adică din 2009, de când am pus, împreună cu câțiva părinți și o mână de terapeuți, prima cărămidă la construirea Centrului Micul Prinț.  Sunt asistent medical și terapeut ABA. Sunt mereu veselă și pusă pe glume. Iubesc copiii și mă bucur tare mult, alături de părinți, de fiecare dată când încheiem un proces de terapie, iar copilul intră într-o altă etapă a dezvoltării în care nu mai are nevoie de noi în fiecare zi. Uneori asta se întâmplă mai târziu, alteori niciodată, și tocmai de aceea suntem mereu aici pentru cei care ne cer ajutorul.

Echipa

Maria Pop

terapeut

Îmi place să spun despre mine că sunt un simplu practician în formare continuă. Un terapeut cu o experiență de mai bine de 10 ani în munca alături de copiii cu tulburări din spectrul autist, dar și alte tulburări de dezvoltare sau dificultăți de învățare. Am urmat cursurile de psihopedagogie specială în cadrul Facultății de Psihologie si Științe ale Educației UBB din Cluj Napoca. Sursa de inspirație a fost D, un băiețel de 3 ani cu autism pentru care am fost timp de 4 ani asistent personal și care a avut o contribuție importantă în alegerea vocației mele. D, este azi adult și un pianist de excepție. Dacă scotocesc printre amintiri. toată copilăria mea m-am jucat de-a învățătoarea sau efectiv am avut grija de copiii vecinilor și ai verișorilor. Prin urmare, dintotdeauna a existat o predispoziție spre domeniul pedagogic. Relația si munca mea cu D, băiețelul cu autism, mi-a oferit o direcție clară, plină de pasiune spre ceea ce eu numesc eu menire. De 15 ani sunt prietena și terapeuta copiilor și tinerilor cu dezvoltare atipică. Și sunt foarte fericită că pot face asta în fiecare zi.

Echipa

Maria Vinay

Mă numesc Vinay Maria Georgeta. Sunt membru fondator al asociației. Născută din necesitate, asociația a crescut an de an şi a devenit o prezență remarcabilă în viața socială a oraşului şi nu numai. Sunt foarte mândră de realizările şi rezultatele obținute prin munca asiduă a atâtor persoane dedicate terapiei copiilor cu autism. Mult succes în continuare !

Director economic:

Echipa

Sorin Cot

Contabilul este persoana care rezolvă o problemă pe care nu știai că o ai într-un mod pe care nu îl înțelegi. Părerea mea de profesionist este că amenda este o taxă pe care o plătești pentru că ai greșit, iar o taxă este o amendă pe care o primești atunci când, din punct de vedere financiar, o duci bine. Noi nu o ducem bine, deci ne mulțumim cu amenzi 😊

Șef Serviciu – Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț

Echipa

Andreea Pop

terapeut

Am absolvit Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației,Universitatea Babeș- Bolayi, specializarea Psihopedagogie specială și masterul Management, consilierea și asistența psihopedagogică în instituțiile incluzive, din cadrul aceleași facultăți.

M-am alăturat echipei de specialiști de la “Micul Prinț” în anul 2015 și de atunci centrul a devenit a doua mea casă. Aici, fiecare zi iși lasă amprenta asupra mea, iar eu de-a lungul timpului,  am devenit suma  tuturor oamenilor care mă insipră – colegi, copii și părinți.

Încerc, din răsputeri, în munca cu copiii, să ofer o abordare multidisciplinară care să fie distractivă, productivă, plină de respect și empatie, și să ajute copiii să-și atingă potențialul lor maxim. Nu mă opresc niciodată din a clădi  relația dintre mine și aceștia, explorând mereu modalități prin care să mă asigur că sunt cel mai tare partener de joacă. Micii prinți mă ajută să-mi fructific creativitatea, spiritul ludic și să-mi păstrez vie copilăria de altădată.

Serviciul de evaluare complexă

Echipa

Anca Toader

psiholog clinician

Anca Toader, psiholog clinician, psihoterapeut, absolventă a Facultății de Psihologie, UBB Cluj și a masteratului în cadrul aceleiași universități. 

Am o afinitate deosebită pentru persoanele cu o tulburare din spectrul autist și pentru familiile lor, de la care am învățat extrem de multe de-a lungul timpului. Activitatea mea în cadrul Centrul,ui Micul prinț se focusează în prezent pe evaluarea psihologică a copiilor și adolescenților cu TSA.

 

Echipa

Camelia Muntean

asistent social

Numele meu este Camelia Muntean și sunt asistent social la Centrul „Micul Prinț” din Bistrița. Am absolvit studiile de asistență socială, la Universitatea din București, iar cele de masterat, specializarea psihopedagogie specială – Management, Consiliere și Asistență Psihopedagogică în instituțiile incluzive, la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea de asistență socială, coordonez voluntar grupul de ”Abilități de Viață” pentru tinerii cu TSA din cadrul centrului. De asemenea, sunt mama unui tânăr special, care a fost și este motivația mea în lupta cu autismul.

Terapeuți

Echipa

Pop Ioana

pedagog de recuperare

Mă numesc Pop Ioana Alexandra și sunt pedagog de recuperare în cadrul centrului de 6 ani. Dragoste pentru oameni; învățare motivantă și semnificativă; lucrul în echipă; gândirea creativă; multă imaginație; excelente abilități de comunicare; pasiune pentru povești și lectură; răbdare; simțul umorului, tot despre mine îmi place să spun că sunt o constructivistă, integrez în acest proces multe componente spontane, cum ar fi învățarea prin descoperire, jocul, lucrul în echipă, competențe cognitive, emoționale și sociale ale copiilor. Să fii astfel implică multă răbdare, o pregătire aparte și o perfecționare continuă, însă rezultatele obținute sunt excepționale și motivația este pe măsură!

Echipa

Văcar Lorena

pedagog de recuperare

Salut, mă numesc Lorena, iar în urmă cu 2 ani și jumătate am intrat in familia Micul Prinț. În acest timp, micii prinți m-au primit in lumea lor, iar eu sunt recunoscătoare să îi am în a mea. În cadrul experienței ca terapeut am avut ocazia să observ cât de surprinzătoare, diverse, strălucite sunt mințile acestor copii și totodată cât de puternice sunt emoțiile, sentimentele, trăirile cărora aceștia sunt nevoiți sa le facă față zilnic. Împreună cu ei învățăm să înțelegem, să ne exprimăm, să ne învingem fricile și ne bucurăm de fiecare pas înainte pe care îl facem.

Echipa

Gabriela Stupinean

asistent social

Mă numesc Gabriela Stupinean și fac parte din echipa Micul Prinţ de un an. Sunt recunoscătoare micilor prinți pentru tot ceea ce am învățat zi de zi cu ajutorul lor atât din punct de vedere profesional cât și personal. Datorită lor munca reprezintă o parte plăcută din viața mea iar fiecare mic pas făcut împreună cu ei este pentru mine un motiv de bucurie.

Echipa

Iulia Manciu

terapeut

Salut! Numele meu este Iulia și de un an fac parte din familia „Micul Prinț „. Lucrez ca terapeut alături de 5 copiii minunați cu care mă văd aproape zilnic. Aceasta călătorie e despre ei și cât de speciali sunt fiecare dar și despre mine…. Am găsit resurse pe care nu știam ca le am și astfel reușesc să călătoresc zi de zi alături de mici și micuțe prințese în acest tărâm al descoperirilor, cunoașterii și evoluției numit viață.

Echipa

Irina Agafiței

terapeut

Numele meu este Irina Agafiței și sunt un om norocos din toate punctele de vedere. Am aproape oameni care mă ajută și vreau să ofer și eu sprijin celor care au nevoie.

Echipa

Cordovan Ioana

terapeut​

Numele meu este Cordovan Ioana Mihaela si sunt terapeut în cadrul Asociației Autism Europa Bistrița. Am pornit alături ca și părinte al unui copil special, în urma cu 13 ani, iar cu încredere, pasiune și motivare, m-am alăturat echipei Centrului Micul Print Bistrița în anul 2018.

,,Fericirea vine din lucruri mărunte „. Fii alături de copilul tău și ajută-l să cunoască fericirea!

Echipa

Romina Bîgu

logoped

Bună, Eu sunt Romina, sunt logoped și fac parte din echipa Micul Prinț de 3 ani. Sunt o fire creativă, flexibilă și comunicativă, iar în terapie, aceste abilități m-au ajutat să ofer copiilor un spațiu în care să îți dezvolte abilitățile necesare comunicării. Cu ajutorul terapiei ABA, a tehnicilor de logopedie precum și a cunoștințelor din domeniul dezvoltării copilului, contribui zi de zi la recuperarea copiilor din centrul Micul Prinț. În opinia mea, după aproape 10 ani de experiență, cele mai importante lucruri care rămân sunt primele cuvinte ale copiilor, fiecare zâmbet al părinților și oamenii frumoși de care suntem înconjuraâi.

Implică-te AZI!
Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Echipa

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru  sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.

Vreau să donez:

Fii la curent cu toate lucrurile grozave pe care le facem