Tulburările de neurodezvoltare

Tulburările de neurodezvoltare sunt afecțiuni care afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos și care pot afecta abilitățile cognitive, emoționale și sociale ale unei persoane. Unele dintre cele mai comune tulburări de neurodezvoltare sunt:

Tulburarea de dezvoltare a limbajului: dificultăți în a învăța și a utiliza corect cuvintele și limbajul în comunicare.

Tulburarea de dezvoltare globală: dificultăți în mai multe domenii de dezvoltare, cum ar fi vorbirea, jocul și interacțiunea socială.

Tulburarea de atenție și hiperactivitate (ADHD): dificultăți în a se concentra, a fi organizat și a controla comportamentul impulsiv.

Tulburările de spectru autist (TSA): o gamă largă de tulburări care afectează comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul.

Tulburările de învățare: dificultăți în a învăța anumite materii sau abilități, cum ar fi cititul, scrisul sau matematica.

 

Care sunt simptomele unei dezvoltări atipice?

 

Simptomele tulburărilor de neurodezvoltare variază în funcție de tipul și gravitatea tulburării. Unele semne comune ale acestora sunt:

Dificultăți de comunicare: copilul poate avea probleme cu vorbirea, înțelegerea sau folosirea cuvintelor.

Probleme cu interacțiunea socială: copilul poate avea dificultăți în a stabili și menține relații sociale sau poate prezenta comportamente repetitive sau stereotipe.

Probleme de comportament: copilul poate prezenta comportamente agresive, autoagresive sau de autorănire, crize temperamentale frecvente și intense

Dificultăți de învățare: copilul poate avea dificultăți în a învăța și a păstra informațiile noi sau poate avea

Probleme motrice: întârziere în dezvoltarea coordonării motorii fine sau grosiere.

Acestea sunt doar câteva dintre semnele unei tulburări de neurodezvoltare și fiecare copil poate prezenta simptome diferite. Este important să consultați un medic sau un specialist în tulburări de neurodezvoltare pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratament adecvate.

Implică-te AZI!
Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Tulburările de neurodezvoltare

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru  sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.

Vreau să donez:

Fii la curent cu toate lucrurile grozave pe care le facem