Care sunt simptomele tulburărilor de spectru autist?
Simptomele autismului la copii pot varia în funcție de vârstă și de severitatea condiției. Unele dintre semnele și simptomele comune ale autismului la copii sunt:
Comunicare: dificultăți în a stabili și menține conversații, abilități de vorbire și înțelegere absente sau întârziate sau repetarea mecanică a cuvintelor sau frazelor.
Interacțiune socială: dificultăți în a stabili și menține relații cu alți copii sau adulti, evitarea contactului vizual, dificultăți în a înțelege regulile sociale și emoțiile celorlalți.
Joc și activități: preferințe repetitive pentru activități sau obiecte specifice, interes fix pentru anumite subiecte, joc solitar și repetitiv.
Comportamente repetitive și autostimulative: acțiuni repetitive, cum ar fi clătinatul capului/corpului sau îmbrățișatul obiectelor, fluturatul mâinilor, mersul pe vârfuri, privirea obiectelor din unghiuri neobișnuite, ritualuri fixe sau rutine rigide.
Abilități cognitive și de învățare: dificultăți în a învăța prin imitare sau prin experiență directă, probleme în a înțelege concepte abstracte sau a utiliza informații învățate într-o situație nouă, afectarea funcțiilor cognitive și a capacității de analiză și sinteză.
Acestea sunt doar câteva dintre simptomele posibile ale autismului la copii. Este important de menționat că fiecare copil cu autism poate prezenta un set unic de simptome și că intensitatea acestora poate varia. Dacă suspectați că copilul dvs. poate avea autism, consultați un medic specialist pentru evaluare și tratament adecvat.
ADHD Care sunt simptomele ADHD?
ADHD (tulburarea de atenție și hiperactivitate) este o tulburare de neurodezvoltare comună la copii. Următoarele sunt semnele și simptomele specifice ale ADHD la copii:
Dificultăți de atenție: copilul poate fi distras ușor, poate avea probleme cu concentrarea sau poate uita des lucruri.
Hiperactivitate: copilul poate fi agitat, poate avea probleme cu statul pe scaun sau poate avea dificultăți în a rămâne într-un loc, fiind permanent în mișcare
Impulsivitate: copilul poate răspunde fără să gândească sau poate avea probleme cu așteptarea rândului sau cu a-și controla comportamentul.
Probleme de comportament: copilul poate fi iritabil, agresiv sau poate prezenta comportamente distructive.
Acestea sunt semnele și simptomele cele mai comune ale ADHD la copii, dar fiecare copil poate prezenta un amestec unic de simptome. Este important să consultați un medic sau un specialist în tulburări de comportament pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratament adecvate.
Care sunt simptomele unei dezvoltări atipice?
Simptomele tulburărilor de neurodezvoltare variază în funcție de tipul și gravitatea tulburării. Unele semne comune ale acestora sunt:
Dificultăți de comunicare: copilul poate avea probleme cu vorbirea, înțelegerea sau folosirea cuvintelor.
Probleme cu interacțiunea socială: copilul poate avea dificultăți în a stabili și menține relații sociale sau poate prezenta comportamente repetitive sau stereotipe.
Probleme de comportament: copilul poate prezenta comportamente agresive, autoagresive sau de autorănire, crize temperamentale frecvente și intense
Dificultăți de învățare: copilul poate avea dificultăți în a învăța și a păstra informațiile noi sau poate avea
Probleme motrice: întârziere în dezvoltarea coordonării motorii fine sau grosiere.
Acestea sunt doar câteva dintre semnele unei tulburări de neurodezvoltare și fiecare copil poate prezenta simptome diferite. Este important să consultați un medic sau un specialist în tulburări de neurodezvoltare pentru un diagnostic precis și pentru a discuta opțiunile de tratament adecvate.
Implică-te AZI! Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița
Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.
Vreau să donez: