Neurodiversitate

Neurodiversitatea se referă la varietatea naturală a funcțiilor cognitive, emoționale și comportamentale ale oamenilor. Aceasta include oameni cu tulburări de dezvoltare, precum autismul, sindromul de deficit de atenție și hiperactivitate, dislexia, extinzându-se la tot spectrul tulburărilor psihice.

Conceptul de neurodiversitate a apărut ca o reacție la patologizarea tipurilor de dezvoltare atipică. Recunoaște că există diferențe reale în modul în care oamenii gândesc, simt, învață și interacționează cu lumea și că aceste diferențe sunt valoroase și importante. Neurodiversitatea vede aceste diferențe ca o parte normală a variabilității umane, în loc de a le privi ca pe niște anomalii sau deficite.

Conceptul de neurodiversitate se opune ideii că există o singură cale „normală” sau „corectă” de a gândi, simți sau comporta. În loc să vadă diferențele drept probleme sau deficiențe, neurodiversitatea le vede ca pe niște variante naturale și valoroase ale funcționării umane.

Scopul activiștilor pentru neurodiversitate este de a schimba perspectiva asupra dizabilităților și de a-i ajuta pe oameni să vadă diversitatea ca pe o resursă, în loc de o problemă. Atingerea acestui obiectiv presupune crearea unui mediu adaptat, incluziv și mai tolerant, care să recunoasca și să valorizeze diferențele individuale și să ofere sprijin pentru oamenilor cu nevoi specifice.

Implică-te AZI!
Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Neurodiversitate

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru  sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.

Vreau să donez:

Fii la curent cu toate lucrurile grozave pe care le facem