PROJECT AUTISTIFY – Săptămâna Internațională a Autismului

 

Și în acest an, vă invităm să participaţi la evenimentele organizate de Asociaţia Autism Europa Bistriţa, începând cu ziua de duminică, 2 aprilie 2023 când, peste tot în lume se marchează Ziua Internaţioală de Conştientizare a Autismului. Autismul este o tulburare complexă de dezvoltare ce afectează, potrivit ultimelor statistici, unul din 60 de copii. Sperăm că ne veți onora cu prezența și comunitatea locală îşi va aduce contribuţia la marcarea acestei zile prin participarea la manifestările organizate de Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism „Micul Prinţ.

 

ACȚIUNI ȘI ACTIVITĂȚI

2 aprilie 2023 – Lansarea noului site al Asociației Autism Europa, realizat în mod voluntar de Agenția 201.ro. Noul site conține informații despre activitatea noastră, informații complexe despre tulburările de neurodezvoltare, descrierea programelor și serviciilor pe care le oferim persoanelor cu TSA, informații despre conceptul de neurodiversitate, simptomele tulburărilor de spectru pentru părinții care suspectează o dezvoltare atipică a copilului, drepturile educaționale, sociale și financiare ale copiilor și adulților cu TSA, descrise exhaustiv, precum și legislația relevantă în domeniu, sistematizată astfel încât dvs să aveți la dispoziție o sursă complete de informații. Tot pe noul site veți găsi studiile științifice realizate de AAE și studiile în derulare la care vă rugăm să participați, proiectele noastre, rapoartele de activitate, prezentarea SUPER echipei și testimoniale video ale părinților. Veți găsi, de asemenea, un newsletter la care vă rugăm să vă abonați pentru a vă ține la current cu acțiunile noastre. Nu în ultimul rând, vezi găsi toate modalitățile de donare/sponsorizare prin care ne puteți sprijini.

 

3 aprilie 2023 – Marș pentru drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări de neurodezvoltare, 15:30-17

Prin acest marș public, ne dorim să sensibilizăm autoritățile publice locale și județene cu privire la faptul că în județul nostru nu sunt respectate drepturile persoanelor cu tulburări de neurodezvoltare și alte tulburări psihice, nu se alocă suficiente fonduri pentru proiecte cu finanțare nerambursabilă pentru Domeniul Social, și, mai ales, diferențele uriașe între sumele alocate la categoriile: CULTURĂ ȘI SPORT, față de domeniul SOCIAL.

Spre exemplu, Primăria Bistrița alocă per proiect în Domeniului Social maxim 20.000 de lei, iar CJ alocă per proiect în același domeniu maxim 10.000 lei. În același timp, PMB alocă un buget total de 1.000.000 lei din care la CULTURĂ 460.000 lei, iar CJ alocă în total pentru proiectele cu finanțare nerambursabilă un buget de 300.000 lei, din care 195.000 alocate domeniului SPORT. La categoria ”Sport pentru nevoi speciale” suma alocată este de 10.000 lei…

Bistrița are nevoie de un loc de joacă adaptat pentru copiii cu dizabilități, sală de sport adaptată copiilor cu tulburări de neurodezvoltare, centre rezidențiale pentru persoanele adulte, centre respiro, centre de zi dotate cu echipamente specifice, centre de dezintoxicare și recuperare pentru consumatorii de droguri, dintre care majoritatea sunt copii cu vârste pornind de la 12-13 ani, sprijin pentru decontarea terapiilor de recuperare, locuințe protejate, locuri de muncă adaptate pentru persoanele cu dizabilități, accesibilizare pentru persoanele cu handicap locomotor și multe alte lucruri care nu se pot face cu 10.000 de lei.

Avem marea rugăminte să nu ne lăsați singuri și să participați alături de noi la acest mars de sensibilizare. Pentru că lupta pentru drepturile pacienților este o preocupare a întregii comunități. În orice secundă, oricare dintre noi putem fi puși în situația de a avea nevoie de servicii de sănătate mentală specializată și, dacă nu le cerem împreună, copiii, tinerii și adulții cu tulburări din spectrul autist și alte tulburări psihice nu le vor obține niciodată. Cu toții avem dreptul la o viață demnă și plină de sens. Vă așteptăm alături de noi să ne sprijiniți moral.

 

4-7 aprilie – Ziua Porților Deschise la Micul Prinț – SIMULATORUL DE AUTISM

 

Program 10-16

 

În această săptămână vă așteptăm cu drag în intevalul 10-16 să ne vizitați la Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț, str. Independenței, nr. 79, pentru a vă face o părere despre activitatea nostră, dificultățile pe care părinții, copiii și terapeuții le întâmpină în fiecare zi, dar și satisfacțiile rezultate din terapia de calitate pe care o oferim. De asemenea, încurajăm  elevii și studenții care își propun să se specializeze în psihologie să vadă pe viu cum se desfășoară o ședință de terapie.

Am ales acest eveniment deoarece chiar avem ce să demonstrăm și suntem convinși că vă putem câștiga încrederea și suportul.

 

SIMULATORUL DE AUTISM

Vizitatorii vor avea ocazia să participle la o experiență unică.

Cu toții experimentăm lumea în mod diferit. Însă persoanele diagnosticate cu autism și alte tulburări psihice sunt cu adevărat speciale. Simulatorul de autism vă invită în lumea senzorială a unei persoane cu autism. Prin intermediul unei căști de realitate virtuală, veți experimenta cu intensitate maximă cum se simt hipersensibilitatea, suprasolicitarea senzorială și sinestezia. Abilitatea de a experimenta sunete, lumini, modele și elemente perturbatoare, așa cum o fac persoanele cu autism, modelează percepția revelatoare în experiențele lor zilnice. Credem că Simulatorul va crea mai multă înțelegere, empatie și respect în lume.

Utilizatorii vor trăi o experiență inovatoare, care îi va ajuta să simtă cu adevărat și să înțeleagă preț de câteva minute cum percep viața copiii, tinerii și adulții cu autism și alte tulburări neuropsihice.

Tratarea pacienților prin VR – un proiect pilot pentru care avem nevoie de fonduri

VR este o opțiune excelentă și eficientă: managementul durerii, diferite tipuri de anxietate,
depresie, fobii, PTSD, tulburari de alimentatie, durere și pierdere, tulburări legate de consumul de substanțe, tulburări în care comportamentul compulsiv sau dinamica interpersonală sunt afectate semnificativ.