JYSK va sprijini proiectele Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț în noul an școlar

JYSK România continuă colaborarea cu Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț din Bistrița și susține financiar, pentru al doilea an, terapiile copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA).

În noul an școlar, Centrul Micul Prinț a demarat un proiect de extindere al centrului, care presupune un spațiu în care va fi amenajat un centru respiro și săli pentru a prelua noi beneficiari, aflați de mai bine de un an pe listele de așteptare ale centrului.

Existența Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț este posibilă exact datorită bunătății și dorinței de a ajuta a multor oameni. Începând cu părinții care și-au dedicat viețile pentru copii lor autiști până la profesori, prieteni, sponsori și terapeuții care fac tot ce le stă în puteri pentru a le oferi beneficiarilor un grad de funcționalitate cât mai ridicat. O casă – așa cum descriu beneficiarii centrului – în care se simt cu toții, împreună, în siguranță.

“În ultimii doi ani, alături de noi au fost partenerii noștri de la JYSK România, care au înțeles esența demersului nostru social: un viitor mai bun pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist. Și într-o lume așa cum o visăm educația are un rol crucial. Rezultatele muncii noastre de terapie se văd în numărul de copii integrați în învățământul de masă. Copii cărora sistemul școlar, așa cum e el, nu le-ar fi dat nici o șansă de integrare. Așadar, împreună cu partenerii de la JYSK, ne bucurăm de începerea unui nou an școlar la Micul Prinț cu 18 preșcolari, 10 elevi în ciclul primar, 3 elevi integrați în ciclul gimnazial și 3 elevi cu TSA care au fost admiși la licee și doi absolvenți. Integrarea școlară reprezintă începutul unei vieți normale pentru sutele de beneficiari direcți și indirecți ai serviciilor noastre, e visul oricărui părinte și șansa oricărui copil.  Însă pentru a ajunge aici, copiii fac mii de ore de terapie nesusținută financiar de stat. Accesul la terapie depinde de resurse, noroc și oameni care cred în investițiile pe termen lung în alți oameni”, spune Ana Dragu, fondatoarea Centrului Micul Prinț.

Colaborarea dintre Micul Prinț și compania scandinavă a demarat anul trecut, când JYSK a mobilat și amenajat complet spațiul Centrului Micul Prinț, astfel încât beneficiarii centrului – copiii și familiile lor – să aibă un spațiu cald și primitor în care să desfășoare orele de terapie.

“Apreciem foarte mult eforturile pe care specialiști de la Micul Prinț le fac pentru îmbunătățirea vieții copiilor cu tulburări din spectrul autist și pentru integrarea acestora. De când lucrăm împreună am văzut că, prin muncă și dedicare, prin multe ore de terapie, cu susținerea specialiștilor, acești copii pot duce o viață obișnuită, în școli de masă, alături de ceilalți elevi”, spune Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria.

În anul școlar 2019-2020, Centrul Micul Prinț va continua eforturile de promovare a integrării copiilor diagnosticați cu TSA în învățământul de masă. Unul dintre proiectele importante ale Centrului este reprezentat de Premiile Antidiscriminare “Învăţăm împreună”, care premiază cadrele didactice care integrează copii cu tulburări din spectrul autist în învăţământul de masă.