În data de 20 septembrie a avut loc inaugurarea spațiului pentru activități sportive din cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” Bistrița, prin intermediul căruia peste 30 de copii și tineri cu tulburări de spectru autist din județul Bistrița-Năsăud vor avea acces la materiale și echipamente sportive în completarea orelor de terapie specifică.
Tulburările de spectru autist sunt caracterizate prin afectarea a multiple domenii de dezvoltare: limbaj, socializare, cogniţie, autoservire, motricitate, într-o combinaţie unică pentru fiecare individ cu TSA. Prin urmare, pentru a creşte eficienţa terapiei copiilor cu autism este important să se ofere, pe lângă servicii de terapie cognitivă şi comportamentală, servicii de integrare senzorială, kinetoterapie și posibilitatea de a experimenta diferite sporturi, în mod individual sau în echipă pentru creșetera abilităților motrice dar și a celor de socializare.
În același fel în care toți copiii au dreptul la educație, copiii, indiferent de eventualele dizabilități sau întîrzieri în dezvoltare au dreptul și la educația prin sport dar copiilor cu autism, de multe ori, accesul le este îngrădit în cadrul cluburilor sportive. În aceste condiții considerăm că organizarea și dotarea unei baze sportive în cadrul Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” oferă acestora accesul la diferite sporturi și la beneficiile oferite de practicarea acestora.
Pentru copiii cu autism, sportul contribuie la îmbunătăţirea abilităților motrice şi senzoriale şi la imbunatatirea controlului comportamental, imbunatăţeşte capacitatea de intelegere şi răspuns la diferite activitati, dar şi interacţiunea şi contactul vizual. Totodată, mişcarea pentru copii cu autism ajută la diminuarea agresivităţii si autoagresivitatii, a stereotipiilor caracteristice şi a comportamentului hiperkinetic. Practicarea sportului are următoarele obiective: tonifierea musculaturii, imbunătățirea mobilității articulare și a coordonării mișcărilor, dezvoltarea motricității generale, grosiere cât și a celei fine; educarea echilibrului static și dinamic; educarea ritmului și coordonării mișcărilor; orientarea și organizarea spațio-temporală; conștientizarea corectă a schemei corporale.
Dotarea cu echipamente sportive a Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț Bistrița s-a realizat de către Asociația Autism Europa Bistrița în cadrul unui proiect co-finanțat de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud din bugetul județului pentru anul 2018.
Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătăţirea serviciilor de recuperare şi reabilitare a copiilor cu tulburări de spectru autist – TSA, prin facilitarea accesului acestora la o bază sportivă dotată cu materiale și echipamente pentru diferite sporturi individuale sau de echipă. Obiectivul specific al proiectului a fost dotarea unei baze sportive cu materiale și echipamente în incinta Centrului de Resurse și Referință în Autism ”Micul Prinț” Bistrița.