Analiză de nevoi pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist – municipiul Bistrița

La nivelul municipiului Bistrița trăiesc 51 de copii cu tulburări din spectrul autist încadrați în grad de handicap, însă municipiul Bistrița nu deține și nu finanțează nici un centru de zi pentru copiii cu dizabilități în care aceștia să beneficieze de servicii sociale gratuite la care au dreptul prin legislația în vigoare. Nici un centru de intervenție timpurie pentru copiii neîncadrați încă într-un grad de handicap.

De asemenea, municipiul Bistrița nu deține nici un centru de zi pentru persoane adulte cu dizabilități în care acestea să beneficieze de terapiile necesare în vederea integrării sociale și a menținerii calității vieții. În prezent, toate aceste servicii sunt oferite de furnizori privați care nu pot suplini lipsa serviciilor pe care ar trebui să le ofere autoritățile publice cetățenilor din aceste categorii vulnerabile.

Analiză de nevoi pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist – municipiul Bistrița

Odată cu apariția Legii 98 din 2016, Legea achizitiilor publice, mecanismul contractării serviciilor sociale are acum cadrul legal finalizat și complet și că reprezintă cea mai buna soluție pentru asigurarea funcționarii unor servicii sociale esențiale pentru comunitate.

În prezent, în România se folosesc cu preponderență, două mecanisme de finanțare din fonduri publice a serviciilor sociale prestate de către organizațiile neguvernamentale, cel al subvenționării, ce se efectuează în baza Legii 34 din 1998, dar care asigură doar co-finanțare, în condiții extrem de restrictive și finanțările nerambursabile, asigurate prin Legea 350 din 2005, dar care asigură doar finanțări pe perioade scurte, pentru activități punctuale.

Asociația Autism Europa Bistrita este alături de alte ONGuri licențiate, precum Fundația Inocenți, o organizație direct interesată de utilizarea mecanismului contractarii serviciilor sociale pentru copii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de dezvoltare, motiv pentru care s-a angajat să contribuie cu expertiza pe care o are la implementarea măsurilor necesare. În acest scop, pe parcursul anului 2018, experții Centrului de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț au realizat, printr-un proiect de finanțare nerambursabilă al Primăriei Bistrița, o analiză de nevoi pentru această categorie de beneficiari.

Rezultatele analizei, care constituie primul pas obligatoriu și necesar pentru a asigura acestei categorii vulnerabile șansa la o viață decentă pot fi consultate în documentul de mai jos.

Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț – Asociația Autism Europa Bistrița

Implică-te AZI!
Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Analiză de nevoi pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist – municipiul Bistrița

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița

Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru  sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.

Vreau să donez:

Fii la curent cu toate lucrurile grozave pe care le facem