MITURI (STEREOTIPURI) ȘI REALITĂȚI DESPRE AUTISM
Cele mai des citate şi studiate stereotipuri sunt stereotipurile de gen şi cele rasiale dar în societatea noastră abundă și stereotipurile legate de tulburările psihice.
Pentru a ilustra definiţia de mai sus vom exemplifica utilizând mai multe stereotipuri
COPIII CU AUTISM NU STABILESC NICIODATA CONTACT VIZUAL
”Dar s-a uitat la mine când i-am întins bomboana, n-are cum să fie autist”
Unele persoane cu tulburare din spectrul autist au contact vizual sporadic, însă insuficient susținut, alții il dezvolta dupa ani de terapie in care invata cum sa stabileasca contactul vizual. Insă, când se trage linie, constatăm că multe persoane cu autism fac uz de acest contact. Mai redus și diferit decat cel al neurotipicilor, sau uneori excesiv, privesc oamenii, zâmbesc si se exprima prin alte tipuri de comunicare non-verbala chiar dacă nu întotdeauna adecvată social.
IN FIECARE COPIL AUTIST SE ASCUNDE UN GENIU
”Am auzit că și Einstein avea autism. Stai liniștită, nu ai văzut Rain Man?”
In populatia autista, coeficientul de inteligenta (IQ) ca si abilitatile si talentele variaza in aceeasi masura ca si in populatia cu dezvoltare neurotipică. Spre exemplu, un copil care pare capabil sa isi aminteasca datele nasterii tuturor colegilor din clasa sa, sau toate râurile din Europa poate fi incapabil sa rețină numele colegului de bancă. Un copil autist poate retine o suma impresionanta de abstractiuni, dar poate fi incapabil sa faca o alegere simpla de tip: lapte sau ceai.
COPIII CU AUTISM SUNT INCAPABILI SA ISI ARATE AFECTIUNEA
”Îți dai seama că n-o să se atașeze de voi niciodată!”
Acesta este probabil unul dintre cele mai devastatoare mituri pentru familii – acela conform caruia copiii autisti nu pot darui si primi afectiune sau dragoste. Se stie ca stimularea senzoriala este procesata in mod diferit in cazul celor mai multi autisti, si din acest motiv acestia au dificultati in a-si exprima afectiunea in modurile conventionale. Daruirea si primirea afectiunii in aceste cazuri presupune vointa ca acest schimb sa se faca in termenii copilului. Legaturile afective si relatiile copil-parinte pot fi dezvoltate in multe cazuri, cu munca si rabdare.
AUTISTII NU VORBESC NICIODATĂ
”Cum să aibă autism? Nu vezi ce deștept e?”
Fals. Scopul oricarui demers terapeutic este progresul. Acesta este posibil in timp, prin foarte multa munca, dragoste si suport din partea familiei. După sute sau chiar mii de ore de terapie, un copil cu autism poate ajunge să fie greu de deosebit de ceilalți de către un observator neavizat. Însă, de cele mai multe ori e suficient să petreci mai mult de 30 de minute în preajma lui pentru ca bizareriile comportamentale și sociale să devină evidente.
AUTISMUL ESTE VINDECABIL
”A făcut ABA și s-a vindecat. Nu mai îndeplinește criteriile de diagnostic”
Fals. Autismul poate fi tratat, ameliorat pana la limita la care devine neobservabil imediat, iar copiii si adultii cu autism si familiile lor pot duce vieti productive si fericite. Prin terapie sustinuta orice persoană cu autism isi poate atinge potentialul maxim. Însă autismul este o tulburare complexa de dezvoltare neurobiologica, cu evolutie cronica, ce provoaca afectarea functionalitatii creierului și afectează individul pe tot parcursul vieții într-o formă sau alta. Însă, din păcate, sunt mulți ”specialiști” care, profitând de disperarea și lipsa de informare a părinților pretind că dețin soluția miraculoasă pentru vindecarea autismului.
AUTISMUL ESTE PROVOCAT DE UN MEDIU FAMILIAL NOCIV IN CARE CRESTE COPILUL
”Mereu e scandal la ei acasă și maică-sa nu se ocupă de copii. Sigur că e așa cum e, sărăcuțul”
Fals. Milioane de copii din toata lumea cresc in medii nocive si defavorabile si nu dezvolta tulburari din spectrul autist. De fapt, un nou născut abandonat lângă un container are mai multe șanse la o viață normală decât un copil cu TSA care nu beneficiază de suportul familiei și al comunității. Neglijența parentală sau condițiile economice precare sunt însă de natură de a agrava condiția limitând accesul copilului la tratamente și terapii specifice.
COPIII AUTISTI SUNT INCAPABILI SA INVETE
”Ăsta nu va fi în stare nici să numere până la 5”
Fals. De cele mai multe ori cheia invatarii sta in identificarea modalitatii de predare adecvata fiecarui copil. De aceea, stabilirea modalității de învățare specifice fiecărui copil (auditivă/senzorială/vizuală) are un impact semnificativ asupra îmbunătățirii achizițiilor.
AUTISTII NU DORESC COMPANIA CELORLALTI
Fals. Autistii au nevoie de compania celorlalti insa in termenii si dozajul stabiliti de ei insisi. Și nu doar că au nevoie de compania celorlalți, dar și depind direct de modul în care cei din jur înțeleg nevoia lor de izolare, care de cele mai multe ori este o consecință a incapacității de a face față bombardamentului senzorial din mediu, tulburărilor de procesare senzorială, intereselor restrânse, anxietății și dificultăților de înțelegere a limbajului.
COPIII CU AUTISM AR PUTEA VORBI DACA AR VREA, INSA SUNT INCAPATANATI
”Nu vrea, doamnă, pur și simplu ne sfidează!”
Inainte de inceperea terapiei, majoritatea copiilor autisti nu inteleg rolul limbajului, asa ca nu gasesc nici un sens in a utiliza un instrument pe care nu il inteleg. Pentru a înțelege mai bine această stare de fapt, încercați să vă imaginați că nu aveți absolut deloc ureche muzicală și nu vă place să ascultați muzica. Totuși, cei din jur vă cer insistent să cântați și vi se adresează doar pe un ton muzical, cântând cuvintele. În ce condiții acceptați să cântați? Firește, doar obligați sau recompensați. Pe acest ultim principiu, al întăririi comportamentelor dezirabile, se axează terapiile de inițiere a limbajului la pacienți cu tulburări din spectrul autist.
AUTIȘTII SUNT AGRESIVI
”Cum să îl primim în clasă, să lovească vreun copil?”
Studiile și datele statistice arată că agresivitatea nu este caracteristică autismului și de altfel nici nu apare în criteriile de diagnosticare ale autismului. Mult mai marcate sunt de altfel comportamentele autoagresive, care sunt consecințe ale anxietății și tulburărilor de procesare senzorială. Așa cum s-a arătat mai sus, persoanele cu tulburări din spectrul autismului pot interpreta diferit stimulii dureroși. Însă, episoade de agresivitate pot apărea în aceeași măsură în care apar în curtea școlii la copiii neurotipici. Cauzele sunt totuși diferite, de cele mai multe ori persoanele cu TSA reacționând la stimuli aversivi, fără să inițieze acțiuni violente.
Publicul si cateodata profesionistii, din nefericire, sunt lipsiti de educatie cand vin in contact cu persoane cu o tulburare pervaziva de dezvoltare. Nu negati problema, incercati sa va educati si sa faceti fata dificultatilor specifice. Orice om, cu sau fara o dizabilitate are dreptul la respect si trebuie sa ajutat sa aiba o viata demna.
AUTISMUL ESTE PROVOCAT DE VACCINURI
Desi numarul mare de studii, realizate in ultimii 15 ani, nu au gasit nicio legatura intre vaccinarile pentru ROR si autism, multi parinti continua sa faca aceasta asociere.
Sondajele care au implicat parintii care aveau copii cu autism au aratat ca majoritatea cred ca vaccinul este o cauza care a contribuit la aparitia afectiunii.
Aceasta certitudine, combinata cu faptul ca rudele mai tinere ale copiilor care au autism au un risc mai mare de a dezvolta boala, ar putea fi motivul pentru care parintii evita sa isi vaccineze copiii mai mici.
Metaanalize ale studiilor și cercetărilor la zi, pe cohorte de peste 100.000 de pacienți indică faptul că vacinul ROR nu este asociat cu cresterea riscului de autism la nicio varsta.
Implică-te AZI! Vino să evoluăm împreună și ajută-ne să schimbăm percepția societății asupra neurodiversității. În schimb, vei descoperi un univers special, de o sinceritate și o naturalețe absolute, talente ieșite din comun și o percepție unică asupra vieții.

Sprijiniți activitatea Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț“ Bistrița
Există multe modalități de a te implica în comunitatea autismului. Fie că este vorba de sprijinirea unei inițiative cruciale, de participarea la un eveniment, de a deveni membru sau de a face o donație, Asociația AUTISM Europa este legătura ta pentru a face diferența.
Vreau să donez: